BİGA PLATFORMU

Blokzincir teknolojisinin finans sektöründe kullanılabilmesini teminen işlem yapanların mahremiyetini koruyan, finansal otoritelerin ise  işlemleri izleyebileceği, yerinden dağıtık defter teknolojilerinin kullanımı ve fiziksel dayanağı olan varlıkların dijitalleştirilmesi fonksiyonlarının sağlanmasına yönelik konulara odaklanılmıştır. Yapılan çalışmaların sonucunda, dijital varlıkların blokzincir teknolojisi kullanılarak transfer edilmesine imkan sağlayan, fiziksel dayanak varlığı esas alması, kendine ait ayrıca bir değeri olmaması ve mevcut regülasyonlara uyumlu olarak gerçekleştirilebilen ve dünyada duyurulan birçok projeden ayrılan ‘Dijital Varlık Transfer Platformu’ oluşturulmuştur. 

Dijital Varlık Transfer Platformu üzerinde işlem görecek olan varlık, karşılığı Borsa İstanbul kasalarında fiziksel olarak saklanan her bir gram altının karşılığı olarak üretilen ve “BiGA” olarak isimlendirilen dijital değerdir. 

Sistemde dijital varlık için ihraç, itfa ve transfer olmak üzere 3 ana kabiliyet bulunmaktadır. Bunların yanı sıra blokzincir teknolojisi ile çalışan BiGA Platformu ile Altın Transfer Sistemi arasında entegrasyon, mutabakat yetkinlikleri, izleme ve raporlama gibi ek kabiliyetler de sağlanmaktadır.

Altın Transfer Sistemi ile Borsa İstanbul kasalarında fiziki olarak saklanan altınlar BiGA’ya dönüştürülerek ihraç yöntemi ile BiGA Platformuna aktarılmaktadır. Bu yöntem ile  dijital varlık ile fiziki varlık arasında dönüşüm ve mutabakat yapılmaktadır. Son kullanıcılar,  BiGA varlıklarını katılımcı bankalar arasında  transfer edebilmenin yanısıra diledikleri zaman BiGA varlıklarını BiGA Platformu üzerinden  itfa yöntemi ile Altın Transfer Sistemine aktararak BiGA’larını tekrar kaydi altına dönüştürebilmektedirler.  Sistemin Altın Transfer Sisteminin devamı niteliğinde ve engtegrasyonu ile çalışması  ihraç edilen BiGA’ların fiziki dayanağı konusunda da ayrıca bir güvence sağlamış olmaktadır. Borsa İstanbul kasalarında Sisteme dahil fiziki altın bakiyesi ile  Altın Transfer Sistemi ve BiGA Platformundaki bakiyelerin toplamı  sürekli kontrol edilerek mutabakat sağlanmaktadır.


Proje hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için hazırlanan rapora https://biga.takasbank.com.tr/ adresi üzerinden erişim sağlanabilir.

30/12/2019 tarihi itibari ile uygulamaya alınan “BiGA Dijital Altın” Projesine ilk etapta Ziraat Bankası, Vakıfbank, Garanti BBVA, Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası katılım sağlamıştır. Böylece katılımcı bankalarla birlikte Türkiye’nin finansal alanda bilinen ilk blokzincir ağı kurulmuştur. Takasbank tarafından sunulan platformdan hizmet sağlayacak olan katılımcı bankaların kendi sistemlerinde yapacakları geliştirmelerle birlikte altın bakiyeleri katılımcı bankalar arasında 7/24 transfer edilebilecektir.

BİGA PLATFORMU ÜYELERİ