Takasbank ISIN Portalı Hizmetinizde

Takasbank tarafından sunulan Menkul Kıymet Numaralandırma Hizmeti çerçevesinde “ISIN Türkiye Portalı”, 1 Mart 2022 tarihinde uygulamaya alınmıştır. Portal, kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde tam otomasyon ortamında daha hızlı ve pratik bir biçimde ISIN başvurusu yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Üyelerimizin “ISIN Türkiye Portal” geçiş takvimi aşağıdaki gibi planlanmıştır:

  • 1 Mart 2022 itibari ile “ISIN Türkiye Portalı” tüm menkul kıymet ihraççı kurumlara açılacaktır. (Borçlanma aracı, pay ve fonlar için) İhraççı kurumlar, taahhütname ve yetki belgesi evrak setini ıslak imzalı olarak Takasbank’a ulaştırarak   “ISIN Türkiye Portalı” üzerinden işlemlere başlayabilecektir.
  • 7 Mart 2022 itibari ile tüm Bankaların (Banka, Yatırım Bankası, Katılım Bankası) ve Varlık Kiralama Şirketlerinin ISIN talepleri sadece “ISIN Türkiye Portalı” üzerinden kabul edilecektir. İlgili kurumların bu tarihten önce gerekli işlemleri tamamlamaları gerekmektedir.
  • 14 Mart 2022 itibari ile Aracı Kurumların (kendi ihraçları için), Portföy Yönetim Şirketlerinin ve Emeklilik Şirketlerinin, ISIN talepleri sadece “ISIN Türkiye Portalı” üzerinden kabul edilecektir. Söz konusu kurumların bu tarihten önce gerekli işlemleri tamamlamaları gerekmektedir.
  • 21 Mart 2022 itibari ile Faktoring, Leasing, Finansman Şirketi ve Varlık Yönetim Şirketlerinin ISIN talepleri sadece “ISIN Türkiye Portalı” üzerinden kabul edilecektir. İlgili tüm finansal kuruluşların bu tarihten önce gerekli işlemleri tamamlamaları gerekmektedir.
  • 28 Mart 2022 itibari ile tüm ihraççı şirketlerin ISIN talepleri, sadece “ISIN Türkiye Portalı” üzerinden kabul edilecektir.
  • 31 Mart 2022 itibari ile eski sistemler üzerinden borçlanma aracı, pay ve fon ISIN üretimi kapatılacak olup, ISIN talepleri sadece “ISIN Türkiye Portalı” üzerinden alınabilecektir.
  • “ISIN Türkiye Portalı” kapsamında borçlanma aracı, pay ve fonlara dair ISIN talepleri kabul edilmektedir. Varant ve Elektronik Ürün Sertifikası (ELÜS) ihraç ve ISIN tahsis süreçleri mevcut durumda olduğu gibi devam edecektir.

Özet Tablo

ISIN Portal Geçiş Tarihi

İlgili Kurumlar

7 Mart 2022

Banka, Katılım Bankası, Yatırım Bankası, Varlık Kiralama Şirketleri

14 Mart 2022

Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Emeklilik Şirketleri

21 Mart 2022

Faktoring, Leasing, Finansman Şirketi ve Varlık Yönetim Şirketleri

28 Mart 2022

Tüm İhraççı Şirketler

31 Mart 2022

Eski Sistemlerin Kapanışı

ISIN Kodu (International Securities Identification Number) Nedir?

ISIN; Türkçe karşılığı “Uluslararası Menkul Kıymet Tanımlama Numarası” olan, Türkiye'yi temsilen ilk iki harfi "TR" olmak kaydı ile toplam 12 haneden oluşan menkul kıymet tanımlama kodudur. Takasbank, ulusal ve uluslararası sermaye piyasası işlemlerinin tam otomasyon ortamında gerçekleştirilmesi kapsamında ihraç edilen tüm menkul kıymetler için (hisse senetleri, devlet tahvili, yatırım /borsa/emeklilik fonları, özel borçlanma araçları, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, endeksler, emtialar ve diğer finansal enstrümanlar)  ISO 6166 standartlarına uygun olarak ISIN kodu tahsis etmektedir.

"ISIN Türkiye Portalı" üzerinde işlem yapabilmek için gerekli evraklara, web sitemizde yer alan "Üyelik/ISIN Türkiye Portalı" adresinden ulaşabilirsiniz.

"ISIN Türkiye Portalı"na erişmek için tıklayınız.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla