BISTECH Teknolojik Dönüşüm Projesi Tamamlanmıştır.

Borsa İstanbul A.Ş. ile NASDAQ arasında 20 Ocak 2014 tarihinde imzalanan stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde yaklaşık 5 yıldır sürdürülen çalışmalar neticesinde BISTECH teknolojik dönüşüm programının Faz 2+ olarak adlandırılan aşaması 2 Temmuz 2018 Pazartesi günü itibariyle başarıyla devreye alınmıştır.
 
Borsa İstanbul A.Ş. ile NASDAQ arasında 20 Ocak 2014 tarihinde imzalanan stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde Borsa İstanbul bünyesinde yer alan tüm piyasaların ortak işlem ve işlem sonrası platformda hizmet vermesine yönelik BISTECH teknolojik dönüşüm programının Pay Piyasası’nı içeren ilk fazı kapsamında İşlem Sistemi, Veri Yayın Sistemi, Gözetim Sistemi, Endeks Hesaplama Sistemi, İşlem Sonrası Sistemleri ile Operasyonel Veri Tabanları ve Raporlama Altyapısı başarılı bir şekilde 30 Kasım 2015 tarihinde devreye alınarak, ikinci fazın ilk aşaması olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) işlemlerinin geliştirme ve test çalışmaları 2016-2017 döneminde devam etmiş BISTECH’te VİOP uygulamaları 06 Mart 2017 tarihinde devreye alınarak, ikinci fazın ikinci aşaması olan Borçlanma Araçları Piyasası ile Kıymetli Madenler Piyasası geçişi kapsamında 2017 yılında ağırlıklı olarak geliştirme ve test faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
 
BISTECH sistemi üzerinde işleyiş kurallarındaki değişiklikler ve teknolojik farklılıklara ilişkin üye bilgilendirme toplantıları ve üye eğitimleri gerçekleştirilerek paydaşlarla görüş alış verişinde bulunulmuştur. Geçişe kadar söz konusu bilgilendirme toplantıları ve eğitimler devam ettirilmiş, üyelerin yazılımcıları ile de çeşitli bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. 
 
Faz 2+ olarak adlandırılan bu aşama da 2 Temmuz 2018 Pazartesi günü itibariyle başarılı bir şekilde devreye alınmıştır.
 
Sermaye piyasalarının tüm paydaşlarını etkileyen bu uzun soluklu dönüşüm programında Borsa İstanbul, Takasbank, MKK, SPK, NASDAQ, Aracı Kurumlar ve Bankalar, Veri Yayın Kuruluşları ve Yazılım Kuruluşlarını kapsayan 100’ün üzerinde firmadan 650’nin üzerinde çalışan aktif görev almıştır.
 
BISTECH Projesi kapsamında, yazılımla birlikte kaynak kodları da alındığından, bu çerçevede bilgi aktarımı yapılması amacıyla bir Bilgi Aktarım Programı (Knowledge Transfer Program) da yürütülmüştür. Bilgi Aktarım Programıyla, İşlem Sonrası Sistemler için gelecekteki uygulama geliştirme ve test işlemlerinin tamamen Takasbank kaynaklarıyla yapılabilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2014-2018 yılları arasında, hem göreve yeni başlayan, hem de mevcut BT personeli için yurt dışı eğitimleri planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Kaynak kodlarının devralınması projesi de tamamlanmıştır.
Sonuç olarak bugün itibariyle tüm süreçlerin test edilerek geçişin tamamlandığı bilgisini gururla ve sevinçle paylaşıyoruz.
 
Ülkemize, Sermaye Piyasalarına ve etkileşimli tüm kurumlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.
Saygılarımızla.